Muz Üretim Seraları
Muz, tropikal bir yapıya sahip olarak Türkiye’de de özellikle Akdeniz Bölgesi’nde ılıman bir iklim elde edildiği için yaz mevsiminde çok yüksek rekolte ile üretilen bir meyvedir. Ancak tarım arazilerinin çok büyük oranını muz üretimi için ayırmış olan çiftçi, sonbahar ve kış mevsiminde de üretime devam edebilmek için bir yöntem aramaktadır. İşte bu yöntem açısından muz üretim seraları en büyük çözümlerden birini oluşturmaktadır.
Normal koşullarda sera, sebze ve meyve yetiştiriciliği ya da fide yetiştirme açısından kullanılan bir yapı olsa da muz üretim seraları son dönemlerde popüler bir şekilde tercih edilen sera uygulamaları arasına girmiştir. Bu sera uygulamaları klasik sebze/meyve seralarına göre çok daha yüksek boyutlarda, mukavemet hesaplamalarının güçlü bir şekilde yapılması gereken ve dayanıklılık gerektiren uygulamalardır.
Türkiye’de muz yetiştiriciliği çok önemli bir yere sahiptir ve özellikle Anamur muzu gibi kaliteli ürünler dünya genelinde bilinmektedir. Bu nedenle yılın dört mevsiminde topraklı veya topraksız sera gerçekleştirebilmek, muz üretimi sağlayabilmek ve çiftçiliği aktif bir hale getirebilmek açısından seralar en önemli tercihlerin başında gelmektedir.
Muz Üretim Seraları İdealin Üstünde Boyutlar Sunuyor
Normal koşullarda belirli bir arazi metrekaresi üzerinde gerçekleştirilen sera uygulaması yine belirli bir yükseklik ile ideal kullanımlar sağlar. Ancak muz yetiştiriciliği için uygulanması gereken sera, idealin üstünde boyutlar sağlayarak, tıpkı bir üretim tesisi ya da bir endüstriyel tesis gibi yüksek boyutlara ulaşmaktadır. Bugün Türkiye’de 30 bin metrekare veya daha büyük alanlarda muz seraları görülmesi de mümkündür.
Yetiştirici tarafından bilindiği üzere muz, bodur veya azman gibi 2 farklı çeşit ile birlikte 4 ya da 6 metre gibi yüksekliklerde yetiştirilen bir bitki oluşturmaktadır. Bu türlere bağlı olarak sera içerisinde de muz yetiştirebilmek açısından özellikle otomasyon sistemi sulama ile ilgili çalışmaların gerçekleştirilmesine özen gösterilmelidir. Tüm bu noktalarda Bozkurt Sera Türkiye’de istenilen bu sera uygulamalarındaki en profesyonel yaklaşımlardan birini sergilemektedir.
Bozkurt Sera, havalandırma sistemi başta olmak üzere muz yetiştirme açısından kurulacak bu seralarda çok profesyonel bir proje uygulaması sağlar. Temel amaç düşük bir maliyet ile gelecekte de yine aynı verim sayesinde kullanılabilecek ve doğru iklimlendirme sağlanmış bir seranın elde edilmesidir. Bu çerçevede her zaman esnek bir proje vasıtasıyla organik muz elde edilmesi açısından de en doğru tarım alanı oluşturulmaktadır.