Topraksız Tarım Seraları
Tarım, genel bir kavram olarak tohumun toprakla birleşmesi ve suyu alarak bitkiyi oluşturması ve bu bitkiden meyve, sebze ya da tahılların elde edilmesi gibi bir mantık ortaya çıkmaktadır. Ancak gelişen teknoloji aslında çok daha eski zamanlara dayanan bir şekilde bugün topraksız tarım mantığını ortaya çıkarmıştır. Bu kavram hidroponik şeklinde de adlandırılırken, bu tarım yönteminde toprağın kullanılmaması ile tarım yapılabilmektedir.
Tarım yapmak için normal koşullarda açık arazi, tarla ve sera gibi alanlar kullanılır. Topraklı sera klasik olarak bilinen bir yöntem olmasına rağmen topraksız sera daha özel bir teknoloji ve bilim sayesinde elde edilmektedir. Bu yöntemde su içerisinde minerallerin çözülmesi vasıtası ile bitki yetiştirme fırsatı elde edilmektedir. Bu durumda da kurulacak seranın, topraklı tarım gibi profesyonel bir yapıya sahip olması ama daha farklı teknikler kullanılması gerekliliği ortaya çıkar.
Topraksız yetiştiricilik gerçekleştirmek açısından öncelikle iyi bir proje ile çalışma gerçekleştirilmesi önemlidir. Bu durumda Bozkurt Sera farklı dönemlere sahip araziler üzerinde topraksız yetiştiricilik gerçekleştirmek için gereken sera kurulumlarını sağlayabilecek bir yapıya sahiptir. Bu kurulumda proje bazlı çalışmalar ile birlikte A’dan Z’ye sera uygulamasının her noktasında çalışma yapılmaktadır.
Topraksız Tarım Seraları Nasıl Kullanılıyor?
Topraklı tarım gerçekleştirirken bitkinin meyve, sebze ya da ürün vermesi için belirli bir süre beklenmesi, sulama yapılması, mineral ve gübre katkısı kullanılması gibi zorunluluklar yer alır. Ancak meyve sebze yetiştiriciliği gerçekleştirmek için topraksız yöntemin kullanılması ile birlikte mineral ve suyun birleşiminden yararlanılmaktadır. Bu işlemin gerçekleştirilmesi açısından da yine havuzlama, püskürtme veya sera yöntemleri ile uygulamalar gerçekleştirilmesi mümkündür.
Topraksız tarım gerçekleştirilmek istendiğinde, bitkiye mineral desteği su vasıtası ile verilir. Bu noktada bitkinin istediği maddeleri alabilmesi için de köklerin suya değmesi açısından da bir materyal kurulumu gerçekleştirir. Bu kurulum belirli bir mekanizma içerisinde yer almalıdır ve bu açıdan da gereken havalandırma sistemi ile birlikte topraksız uygulama için sera çalışmaları sağlanır.
Bozkurt Sera bu konuda önemli bir yere sahip olarak Türkiye’de topraksız üreticiliğin gerçekleştirilmesi için iklimlendirme dahil olarak her konuda sera uygulamaları sağlamaktadır. Hatta bu çalışmalarda otomasyon sistemi sulama ile ilgili çalışmaların da gerçekleştirilmesi ile topraksız çalışmadaki en önemli etken olan su miktarının ve uygulamasının sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesinde de pratik bir sistem sağlanır. Üstelik bu sistem çok uygun bir maliyet ile çiftçi için önemli bir avantaj ortaya çıkarmaktadır.