Topraklı Tarım Seraları
Tarım, toprağın bereketini sunması ile birlikte meyve, sebze, tahıl ve bakliyat gibi ürünlerin elde edilmesini sağlayan ve ekonomiye güç veren bir sektördür. Çiftçinin, köylünün ve yetiştiricinin bu sektöre devam ederek iyi bir ekonomi elde etmesi açısından da topraklı sera tarımın her mevsim devam etmesine imkan oluşturan bir yöntemdir. İdeal ısının elde edildiği mevsimlerde direkt olarak kullanılan toprağın sonbahar ve kış mevsiminde de kullanması için sera en büyük avantajdır.
Sera, bugün ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi’nde en çok kullanılan tarım yöntemlerinden birini oluştururken, tohum üretim işlemlerinden başlayarak meyve ve sebzenin elde edilmesine kadar birçok farklı noktada kullanılmaktadır. Keza seracılık yöntemi ile tarım gerçekleştirilirken özellikle yaz mevsimlerinde üretilen sebze ve meyvelerin kış mevsiminde de elde edilmesi amaçlanmaktadır.
Seracılık faaliyeti belirli bir arazi üzerinde konstrüksiyon yapının kurulması, kaplamanın gerçekleştirilmesi ve birçok farklı aşamanın bir araya getirilmesi ile sağlanmaktadır. Bu konuda Bozkurt Sera meyve ve sebze yetiştiriciliği gerçekleştiren çiftçi için sera uygulamalarını ideal bir şekilde istenilen arazi üzerinde kurabilmektedir.
Topraklı Sera İçin Proje Bazlı Çalışma
Topraklı sera çalışmalarını gerçekleştirmek için mutlak bir şekilde proje bazlı ideal bir uygulama gerçekleştirilmesi önemlidir. Çünkü genellikle tarım için kullanılan arazinin belirli bir bölümünün kış mevsiminde sera olarak belirli bir bölümünün yaz mevsiminde açık tarım için kullanılması planlanmalıdır. Bu durumda kış mevsimi için tohum üretim veya yetiştiricilik açısından hazırlanacak seranın ideal bir ölçüde proje bazlı hazırlanması gerekir.
Bozkurt Sera, topraklı tarım uygulamalarının gerçekleştirilmesi açısından meyve ve sebze yetiştiriciliği gerçekleştiren çiftçinin arazisinde tecrübeli bir tesis kurulumu için proje hazırlar. Bu proje bazında öncelikle tecrübelerden yararlanarak, arazinin yapısına göre kullanılması gereken malzemeler, iklim yapısına göre sera kaplama malzemeleri gibi her noktaya dikkat edilir ve havalandırma sistemi gibi ayrıntılar göz önünde bulundurulur.
Gerçekleştirilecek sera çalışmaları içerisinde özellikle sulama en önemli ayrıntılardan birini sağlar. Bu nedenle otomasyon sistemi sulama ile ilgili çalışmaların gerçekleştirilmesi vasıtasıyla sulamanın en doğru şekilde gerçekleştirilmesi için proje büyük bir hassasiyet ile hazırlanır. Hazırlanan projenin uygulanması sırasında iklimlendirme çalışmalarının da eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilmesi ile üretim için en uygun alan elde edilir. Ayrıca yetiştiriciliği yapılacak meyve ve sebze için gereken bitki ve ağaç boyutlarına uygun şekilde sera boyutları belirlenerek kurulum yapılır.